Domov      Kontakt      Kako do nas      Kazalo                                                                                                                                                        Kako ćete nas naći      How to Find Us

Iskanje

 
Logo-GoodyearSavaTires
1
 

Slovenci nadpovprečno naklonjeni avtonomnim vozilom

Sveža raziskava, ki jo je med Slovenci opravila družba Goodyear Dunlop Sava Tires, je pokazala, da bi se dobra tretjina med vožnjo z avtonomnim vozilom počutila prijetno, kar je nad evropskim povprečjem. Dodatno je večina prepričana, da so avtonomna vozila bolj varna od vozil z vozniki.

 

Kranj, 29. november 2017 – V Goodyearu so med Slovenci s pomočjo klepetalnega robota Goodyja (angleško »chatbot«) opravili digitalno raziskavo1, s katero so preučevali, kakšen je naš odnos do avtonomnih vozil. Ko so izsledke primerjali z evropsko študijo2, ki so jo skupaj z londonsko šolo za ekonomske in politične vede (LSE) v drugi polovici preteklega leta izvedli v 11 evropskih državah, so ugotovili, da smo Slovenci izredno naklonjeni avtonomnim vozilom. Kar 36 % sodelujočih je namreč izrazilo, da bi se med vožnjo v avtonomnem avtomobilu počutilo prijetno, kar je visoko nad evropskim povprečjem, ki znaša 26 %. Na lestvici smo se Slovenci pri tem vprašanju sicer uvrstili na isto mesto kot Nemci, pred Špance (31 %) in Poljake (29 %).

tekst 

Slovenci smo nadpovprečno sprejemljivi tudi do sobivanja z vozili prihodnosti, saj nas je zgolj 8 % mnenja, da si avtonomni avtomobili ne morejo deliti ceste s klasičnimi, medtem ko je med državami, sodelujočimi v evropski študiji, ta odstotek precej višji. Najbolj skeptični na temu področju so Italijani, saj jih je slaba polovica (45 %) prepričanih, da sobivanje vozil z in brez voznika na isti cesti ne bo delovalo, njim pa sledijo Francozi (42 %) in Srbi (38 %).

 

Dobra polovica zaupa avtonomnim vozilom

 

Rezultate raziskave gre pripisati temu, da je zaupanje v avtonomna vozila med Slovenci zelo visoko. 55 % vprašanih namreč meni, da so avtonomna vozila zaradi odsotnosti napake človeškega faktorja varnejša od tistih, ki jih upravljajo vozniki, med tem ko je povprečje sodelujočih evropskih držav 43 %.

 

Goodyear v sklopu evropske platforme ThinkGoodMobility raziskuje nekatera ključna področja, ki oblikujejo prihodnost mobilnosti, z namenom, da bi izsledki pomagali vsem relevantnim stranem pri skupnih prizadevanjih za uspešno uvajanje avtonomnih vozil prihodnosti.

 

 

Več informacij:

Simona Dijak
vodja komunikacij
Goodyear Dunlop Sava Tires. d.o.o.
T: +386 (0)4207 7026
simona_dijak@goodyear.com

 

 

Opombe:

Opomba 1: Digitalno raziskavo so v družbi Goodyear Dunlop Sava Tires opravili med 17. oktobrom in 14. novembrom 2017. Izvedena je bila s pomočjo klepetalnega robota Goodyja na njihovi Facebook strani z uporabo aplikacije Messenger, v njej pa je sodelovalo 953 Slovencev.

 

Opomba 2: Goodyear EMEA je v sodelovanju z londonsko šolo za ekonomske in politične vede (LSE) v drugi polovici leta 2016 izvedel študijo, v kateri so preučevali odgovore pridobljene v spletni raziskavi (sodelovalo je 11 držav) in rezultate, pridobljene iz fokusnih skupin v štirih državah. V študiji je sodelovalo 12.000 posameznikov.

DOMOV  »

kontaktKontakt

 

Goodyear Dunlop Sava Tires d.o.o.
 
Škofjeloška cesta 6
4000 Kranj
Slovenija

tel: 00386 (0)4 207 7000
faks: 00386 (0)4 207 7500

 

več ...

Predstavitvena brošura

 

 

 

Goodyear Dunlop Sava Tires Goodyear Dunlop Sava Tires
5506,411 kb | pdf | 06.02.2013 |

MEDIJSKO SREDIŠČE  »  Obvestila za javnost  »  Arhiv sporočil  »  20171129